A Espanya es conreen nombroses varietats d’oliveres de diverses característiques, encara que a Caterra en conreen només l'Empeltre i l'Arberquina, de les quals l’Empeltre representa el 70%.

EMPELTRE
Varietat d'origen molt antic, el seu nom prové de la paraula catalana "empelt", que sembla que va ser la forma en què es va introduir a la zona del Baix Aragó. L'arbre és de gran desenvolupament, quan es conrea en bones condicions ecològiques. La seva maduració és primerenca i té lloc durant la primera quinzena de novembre. Els fruits, de grandària mitjana i peduncle molt llarg, es troben poc visibles a l'interior de la copa, a causa de l'espès fullatge i aconsegueixen un color negre intens en la maduració.

Produeix olis de gran qualitat i presenta un bon rendiment en oli (20-23%) i el k720 de 0,06 indica que es tracta d'olis immillorables. L'oli té un atractiu color entre groc daurat i or vell. El seu gust és afruitat al principi de la campanya i recorda, igual que el seu aroma, a la fragància del fruit de l'olivera. Posteriorment, en el transcurs de la campanya es torna lleugerament dolç, transparent i amb un sabor suau i molt agradable 

ARBEQUINA
Varietat el nom de la qual prové d'Arbeca, poble de Lleida, on es va iniciar el seu cultiu. Probablement és la varietat més estesa a Catalunya. Arbre de vigor mitjà, de port obert i forma globosa, produeix fruits petits i esfèrics. Es presenten arraïmats, amb un bon rendiment en oli (20-22%). És una varietat molt productiva i d'entrada en producció precoç. Rústica i resistent a les gelades i el seu fruit madura a partir de la segona quinzena de novembre. Produeix un oli d'excel·lent qualitat, molt benvolgut per a la composició d'olis i cupatges i es destina fonamentalment a l'exportació. A les diverses comarques oliveres es distingeixen diferents tipus d'oli segons sigui l'època de recol·lecció.