CARACTERÍSTIQUES

Oli d'Oliva
Extra-verge

Varietats
La varietat predominant, amb un 70% de superfície de producció és el Empeltre, tot i que la varietat minoritaria l'arberquina també te la seva importància per a la qualitat superior dels olis d'oliva extra verge de Caterra.

Característiques Físic-químiques
Acidesa màxima: 0,20%
Màxim de l'índex de peròxids: (meq. 02/kg) 18
K270: màxim 0.20
K232: màxim 2.50
Màxim d'humitat i volàtils: 0,20%
Màxim d'impureses: 0,10%

Regió
L'olivera ha trobat a la Terra Alta, gràcies a les seves condicions geo-climàtiques i orogràfiques, les condicions ideals per al seu cultiu, i en especial al municipi de La Pobla de Massaluca i els seus voltants. Absorvint el sol Mediterrani d'hiverns secs i freds, l'olivera prospera en dures condicions d'aigua i terres poc fèrtils, oferint un fruit de gran qualitat de la qual es produeixen alguns dels millors olis d'oliva extra verge del món.

Aproximadament el 90% dels membres de Caterra tenen oliveres que cultiven de manera tradicional o bé amb l'ajuda de maquinària. L'oliva resultant d'un rigorós cura és processada en les premses de la cooperativa. Actualment Caterra processa la collita d'aproximadament 325 ha (150 oliveres per ha.) D'oliveres registrats amb Denominació d'Origen Protegida Terra Alta.

Origen
La història de l'oli d'oliva es desenvolupa de forma paral·lela a la del cultiu de l'olivera. Els primers indicis de la presència de l'olivera a les costes mediterrànies espanyoles coincideixen amb el domini romà, encara que van ser posteriorment els àrabs els que van impulsar el seu cultiu convertint a Espanya en el primer país productor d'oli d'oliva a nivell mundial. Per poder gaudir del segell de qualitat de la Denominació d'Origen Protegida 'Oli de Terra Alta', l'oli ha d'estar elaborat a partir de la varietat d'oliva Empeltre, amb petits cupatges, si s'estimés oportú, d'Arbequina, Morruda i Farga, les úniques varietats reconegudes per la DOP. Un altre requisit indispensable és que només l'oli d'oliva procedent d'arbres que tinguin una edat mínima de cinc anys pot beneficiar-se de la denominació d'origen protegida 'Oli de Terra Alta'.

Elaboració
Per obtenir un oli de qualitat, l'oliva ha de processar en les 24 hores següents a la seva recollida. Així mateix, per aconseguir un oli d'oliva extra verge de Caterra, que a més ofereixi una altíssima qualitat entre altres verges extra, cal un delicat cultiu de l'olivar, i una recol·lecció de l'oliva en el moment òptim. Les olives es recullen a mà o bé amb l'ajuda del vibrador que sacseja l'arbre perquè, igual que la recol·lecció manual, no danyar l'oliva i així no perjudicar els atributs característics d'aquesta.

 

 

NOTA DE TAST

Característiques Organolèptiques
Aspecte net, transparent, sense vels ni terbolesa. Color groc amb matisos que van des del groc pàl·lid al groc or vell. Bon gust, gust afruitat al principi de la campanya i lleugerament dolç a mesura que aquesta avança. Amb connotacions aromàtiques que recorden l'ametlla i la nou verda.

Puntuació mínima en el panel de tast: 6,5

Demana informació sobre el producte

* els camps són obligatoris.